وحید عزیزی درباره دریافت مالیات از قرارداد وکلا و نحوه کسب درآمد این افراد که مستعد فرار مالیاتیاند در گفتوگو با قدس خراسان اظهار کرد: در حوزه قرارداد موکلان با وکلا شاید عدد واقعی در قرارداد رسمی مشخص نباشد بدین منظور به جز استفاده از ابزارهای شناسایی سازمان و دعوت افراد به اعلام درآمدها، از ظرفیت اشخاص ثالث استفاده خواهد شد.
وی ادامه داد: در این زمینه از موکلان وکلایی که پروندههای آنان به قطعیت رسیده اطلاعات واقعی پرونده دریافت میشود و در کنار آن از ظرفیت قضاتی که پروندهها را قضاوت میکنند استفاده خواهیم کرد.
مدیرکل دفتر بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: از قضات خواسته شده در پایان هر دادگاهی از موکلان میزان پرداختی خود به وکیل را سؤال کنند و اگر موردی باشد قاضی میتواند مجازات لازم را همان جا انجام دهد و پرونده برای دریافت مالیات حقه به اداره کل امور مالیاتی مربوط ارجاع شود.
عزیزی درباره دریافت مالیات از وکلایی که به گرفتن حقالوکاله به صورت انتقال دارایی از موکل اقدام میکنند خاطرنشان کرد: بعضی از وکلا هم برای انتقال داراییها برای گرفتن حقالوکاله اقدام میکنند که برای این افراد در قانون جدید عایدی بر سرمایه و سوداگری ظرفیتی پیشبینی شده که معاملاتی که به ازای آنها تراکنش مالی وجود ندارد به عنوان درآمد اتفاقی با آنها برخورد شود و مالیات متعلقه از آنها دریافت شود.
سوءاستفاده شرکتهای کاغذی از کد ملی برای فرار مالیاتی
وی ادامه داد: بر اساس مصوبه شورای عالی مبارزه با پولشویی، شرکتهای کاغذی یا مؤدیان مشکوک به صوری که از کد ملی و هویت افرادی که تمکن مالی ندارند در این موارد سوءاستفاده کردهاند در فهرست اشخاص مظنون به پولشویی قرار میگیرند و توسط سازمان امور مالیاتی برای این افراد در مرجع قضایی اقامه دعوا صورت میگیرد و علاوه بر بحث مالیات و جرایم متعلقه و کتمان، همه مجازاتهای این حوزه شامل مجازات در حوزه جرایم رایانهای و سایر قوانین قابل پیگیری است.
عزیزی تصریح کرد: اما افراد باید این دقت را داشته باشند که به خاطر مبالغ کم و وعدههایی که داده میشود و در بیشتر مواقع محقق نمیشود خود را دچار دردسر این محدودیتها نکنند. برای کسی که این مسئله پیش میآید تا زمان شناسایی ذینفع اصلی با مشکلاتی مانند مسدود شدن حسابها برخورد میکند که سبب اخلال در زندگی عادی میشود و به همین خاطر به افراد توصیه اکید میشود در این موارد ورود پیدا نکنند.
وی با تأکید بر انجام اقدامهای پیشگیرانه از سوی سازمانهای متولی صدور مجوز اقتصادی و بازرگانی ادامه داد: سازمان امور مالیاتی با ابزارهای خود به شناسایی ذینفعان اصلی میپردازد و در دو سال اخیر اقدامهای خوبی در این زمینه انجام و بخشی از معوقات مالیاتی کسانی که کارتهای بازرگانی و حسابهای اجارهای داشتهاند با کمک نهادهای امنیتی ردیابی مالی و ذینفع اصلی شناسایی شدهاند و دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد و مجازاتهای سنگینی در این زمینه وجود دارد.
مدیرکل دفتر بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور عنوان کرد: در استانهای مرزی و استانهای مرکزی مثل اصفهان متأسفانه این اتفاق زیاد افتاده و افراد پس از چند سال و بعد از ایجاد بدهی متوجه سوءاستفاده از مشخصات فردی خود شدهاند و در این زمینه پروندهها افزایش پیدا کرده است. در زمینه حسابهای اجاره ای مصادیق متعدد است به عنوان مثال در استان خراسان شمالی داماد یک خانم مسن از طریق فعالیت معدنی از حساب بانکی وی سوءاستفاده کرده بود که در گام نخست فقط حدود ۱۴ میلیارد تومان شناسایی و از فرد سوءاستفادهگر گرفته شد.
وی با ذکر مصادیق فرار مالیاتی در سال مالی اخیر عنوان کرد: در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در کنار موارد متعدد شناسایی مالیاتی، در استانهای آذربایجان شرقی و غربی چند شرکت در حوزه آهن قراضه و زنجیره فولاد بیش از هزار میلیارد تومان، در استان زنجان یک شرکت بیش از ۵۰۰میلیارد تومان و در لیزینگ خودرو در استان قزوین بیش از ۷۰۰میلیارد تومان فرار مالیاتی داشتهاند که این موارد شناسایی شدند. سوءاستفاده از صندوقهای قرضالحسنه در استانهای مختلف در دست بررسی است که نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد و فقط در استان فارس ۴۰۰میلیارد تومان در دو صندوق قرضالحسنه فرار مالیاتی تشخیص داده شده است.
فرار مالیاتی واسطهگران فوتبال
عزیزی به موارد فرار مالیاتی در ورزش فوتبال اشاره کرد و گفت: بیشترین بحثی که در زمینه فوتبال مطرح است بحث واسطهگران و رقم واقعی قراردادهاست. هر چند فهرست قراردادهای رسمی برای رسیدگی مالیاتی در اختیار سازمان قرار میگیرد اما موردی که برای سازمان امور مالیاتی مهم است این است که رقم واقعی قراردادها و مبادلاتی که برای واسطهها انجام شده است را بداند. برخی از واسطهگران فوتبال دارای مجوز فعالیت فدارسیون فوتبال هستند و فهرست دریافتیهای این افراد در دست ارسال به سازمان امور مالیاتی است تا رسیدگی شود.
وی ادامه داد: برای دریافت مبلغ قراردادهای واقعی از ظرفیت گزارشهای مردمی، بررسی حسابهای بانکی و سایر مستندات مانند اخبار و رسانهها استفاده میشود و اگر خود بازیکنان فعالیتهای اقتصادی غیر از فوتبال انجام میدهند در دست بررسی است.
مدیرکل دفتر بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور کسب و کارهای معاف از مالیات را بستر مناسب برای فرار مالیاتی و پولشویی دانست و عنوان کرد: مؤسسههای خیریه هم یکی از مراکز پرخطر برای این منظور است. سازمان امور مالیات این برنامه را دارد تا به خیریههای شفاف و قانونمند کمک کند تا از معافیت خود در پرداخت مالیات استفاده کنند اما در کنار این مطلب خیریههایی که تخلفاتی مانند در اختیار گذاشتن ابزارها و پذیرندههای بانکی به سایر اصناف و یا منتقل کردن گردش فعالیت اقتصادی برای پوشاندن سود کسب و کارها انجام داده باشند با آنها هم با ابزار جرایم مالیاتی و هم با بررسی اطلاعات مالی برای جلوگیری از پولشویی برخورد خواهد کرد.
وی گفت: در قالب مبارزه با پولشویی دستورالعملی با محوریت وزارت کشور در حال تدوین و تصویب است که در آن مؤسسههای خیریه برای جلوگیری از پولشویی سازماندهی بهتری خواهند شد.
کلینیکهای زیبایی در مسیر بازرسی ویژه مالیاتی
عزیزی به برخورد با متخلفان فرار مالیاتی حوزه سلامت اشاره کرد و گفت: سازمان امور مالیاتی از سال گذشته مواجهه با پزشکان و فعالان حوزه سلامت که طبق قانون از پایانه فروشگاهی استفاده نمیکنند را با چند روش در دستور کار خود قرار داده که نخستین آن بازدیدهای میدانی است. از سال گذشته تاکنون ۱۰هزار بازدید صورت گرفته که برخی از آنها در بعضی استانها با بازرسان نظام پزشکی و با نمایندگان دادگستری مشترک بوده است. در این بازدیدها در صورت احراز تخلف، متخلفان در ابتدا از تسهیلات تبصره ۱۰۰که عدم ارائه اظهارنامه و سهولت در رسیدگی است محروم میشوند و از جریمههای قانون پایانه فروشگاهی در زمان رسیدگی به پرونده آنها استفاده خواهد شد و در صورت تکرار این مسئله و عدم استفاده از پایانه فروشگاهی اسامی به سازمان نظام پزشکی برای پلمب موقت ارسال میشود.
وی ادامه داد: همچنین تراکنشهای خود این افراد و کارتهای افراد دیگر بررسی و مالیات متعلقه گرفته خواهد شد و پزشکانی که از پایانه فروشگاهی معاف از مالیات یا یک فعالیت دیگر و یا از طلا و ارز برای تبادلات مالی خود استفاده کنند به عنوان مظنون به پولشویی در مرکز اطلاعات مالی معرفی میشوند و در فهرست افراد پرخطر قرار خواهند گرفت که وزارت بهداشت در این زمینه فهرستی به ما داده است.
عزیزی کلینیکهای زیبایی را پردرآمد خواند و تصریح کرد: بر اساس ابزار بازرسی ویژه ماده۱۸۱ مالیاتهای مستقیم، تمامی اسناد و مدارک این مراکز به صورت فیزیکی و نرمافزاری مورد بررسی قرار میگیرد که این اقدامها در تهران و سایر استانها شروع شده و از افراد میخواهیم اگر تخلفی انجام دادهاند پیشگیرانه اعلام کنند تا درآمد کتمان شده پیش از مراجعه مأموران ما اعلام شود.
سوءاستفاده از کد ملی جوان ۲۰ساله مالک ۱۵۳ خانه خالی
مدیرکل دفتر بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور به شناسایی خانههای خالی اشاره کرد و گفت: براساس دادههای دریافت شده از وزارت مسکن تعداد بالایی از افراد به عنوان مالک خانه خالی شناسایی شدهاند و اعلام شد جوان ۲۰سالهای ۱۵۳ خانه خالی دارد. در بررسیها این شخص مدعی شده از کد ملی او در معاملات مسکن سوءاستفاده شده و در حال راهنمایی است تا ادعای خود را ثابت و تخلفات افرادی که از این هویت استفاده کردهاند شناسایی شود. اگر ادعای شخص رد شود باید مالیات متعلقه را پرداخت کند. نکته مهم این است که وزارت مسکن، منبع اعلام مصادیق خانههای خالی است و سازمان امور مالیاتی در آن دخل و تصرفی ندارد و ما فقط بررسیکننده این دادهها هستیم.
بررسی مالیات حسابهای اینفلوئنسرها
عزیزی درباره فعالیت اینفلوئنسرها در فضای مجازی عنوان کرد: سازمان امور مالیاتی در یکی دو سال اخیر ورود جدی از طریق بررسی حسابهای بانکی، تعاملات صفحات این افراد و استفاده از اطلاعات افراد ثالث چه براساس گزارشهای مردمی چه به معنای اشخاصی که نقل و انتقال مالی با این افراد داشتهاند انجام داده و از همه مسیرها اطلاعات لازم را دریافت کرده است. در گام نخست بیش از ۶۰۰نفر شناسایی شدهاند و در تعامل هستند تا مالیات حقه را پرداخت کنند و این در حال گسترش است.
وی گفت: برخی همزمان در فضای مجازی و واقعی فعالیت دارند مثل فعالیت سالنهای لوکس آرایشی که به ویژه در تهران در حال افزایش است. این افراد از صفحات و فعالیت واقعی خود همزمان درآمد دارند که این موارد به صورت ویژه در حال بررسی است.
خبرنگار: طاهره فجر داودلی
نظر شما